Så stylar du ditt fönster

Ett fönster är kanske i första hand ett sätt att släppa in ljus och luft i hemmet, men när man tittar på ett fönster ser man inte bara det som finns utanför fönstret, utan även det som står precis framför fönstret, närmare bestämt på fönsterbrädan. Med rätt styling kan fönsterbrädan, det som står på den och fönstret bli till ett blickfång i rummet och en vacker inredningsdetalj som förhöjer hela hemmet.daffodils-1316128_960_720

För att få just ”rätt” styling på sitt fönster måste man utgå från vilken typ av fönsterbräda man har att arbeta med, eftersom detta kan ge helt olika förutsättningar. En smal fönsterbräda lämnar till exempel inte mycket utrymme för att arbeta med djup när man stylar. Istället måste man arbeta på bredden. Den vanligaste fällan när man inreder en smal fönsterbräda är att man ställer upp alla föremål på rad längs med fönstret. Detta kan ge ett kallt och tråkigt intryck, och ett enkelt sätt att mjuka upp fönstret är att gruppera föremålen på fönsterbrädan. Man kan till exempel ställa växter för sig, och vaser, ljusstakar och andra dekorativa föremål för sig. Det är också bra att arbeta med olika höjder så mycket det går, för att bryta upp den raka linje som annars riskerar att bildas på fönsterbrädan. Ställ till exempel en hög ljusstake bredvid en låg vas, eller en hög krukväxt bredvid en liten suckulent.

Om man har en djup fönsterbräda ökar möjligheterna betydligt, samtidigt som utmaningen blir större. Det gäller nämligen att fylla utrymmet framför fönstret, samtidigt som ytan inte ska kännas plottrig eller överbelamrad. Ett effektivt sätt att göra det är att placera stora och maffiga dekorationer på fönsterbrädan, till exempel en lampa med stort omfång eller en stor vas med snittblommor. Man bör också utnyttja djupet i fönsterbrädan, och använda sig av den tredje dimensionen genom att placera föremål framför och bakom varandra. Ett bra sätt att ge stylingen på fönsterbrädan djup, samtidigt som man ger den en varm och ombonad bakgrund, är att luta en tavla eller en plansch mot fönstret bakom föremålen. Ett annat sätt att göra fönstret mer ombonat är att låta gardinerna hänga för en bit längre in.

Leave a Reply