Svenskt Tenn

Svenskt Tenn

När design i Sverige kommer på tal är Svenskt Tenn ett företag som snabbt dyker upp i konversationen. Företaget har en sådan lyskraft inom den svenska designbranschen att den inte bara har ryktbarhet inom vårt lands gränser utan också äger ett anseende som sträcker sig internationellt. Med högkvalitativa produkter och en genomtänkt och smakfull marknadsföring har Svenskt Tenn kunnat etablera sig som ett designmärke för konsumenter med höga krav på sina designköp. Därför har Svenskt Tenn flera gånger utsetts till en föregångare inom branschen som fler och fler konkurrenter försöker ta efter.

iStock_000013569772_SmallHistorien om Svenskt Tenn tar sin början i ett annat Sverige i en annan epok. Det var 1924 som firman för första gången såg dagens ljus och det var två entreprenörer och formgivare vid namn Estrid Ericson och Nils Fougstedt som stod för grundandet. Estrid hade gått en utbildning för teckningslärare och en period som hemslöjdslärare gav henne koll på de tekniska bitarna inom formgivningen. Pengarna som krävdes för att grunda Svenskt Tenn hade hon ärvt av sin far som gick bort samma år. Det blev grundplåten för ett företag till hans minne som har varit en stark kraft på den svenska designscenen i nästan hundra år.

Det var dock inte förrän 1934 som genombrottet skedde på bred front för Svenskt Tenn. Då lyckades de nämligen knyta till sig en internationellt uppmärksammad formgivare i Josef Frank. Det gav företagets designade produkter en global lyskraft och gjorde att fler fick upp ögonen för företagets alster. Snart hade Svenskt Tenn ännu fler kända formgivare och designers i sitt stall, vilket gjorde att försäljningen kom igång och expansionen var ett faktum.

Idag är Svenskt Tenn ett företag som riktar sig till alla med en förkärlek för svensk design. Med en butik på den prestigefyllda Strandvägen i Stockholm har Svenskt Tenn en stark närvaro i samhällslivet och påminner ständigt förbipasserande stockholmare och turister om dess långa historia. Minst lika viktig är dock försäljningen via olika auktionshus. Eftersom Svenskt Tenn har gott om varor med ett historiskt värde klubbas deras produkter för stora pengar med jämna mellanrum och de lockar alltid mycket folk när deras alster finns uppe för budgivning.

Leave a Reply