Annorlunda möbeldesigners

Bra möbler designas förstås i första hand med hänsyn till funktion. Den grundförutsättningen gör att det är svårt att avvika alltför mycket från normen när möbler designas. De praktiska förutsättningarna begränsar en möbeldesigners frihet ordentligt. Det har dock inte förhindrat att många designers tagit sig an utmaningen att formge unika möbler som avviker ordentligt från vad vi är vana vid. I det här inlägget ska vi titta på några av de designers som jobbar i fältet mellan konst och möbeldesign idag.

Apropå märkligt designade möbler så finns det vanligtvis ett rum som inte behöver möbleras och det är badrummet. Det betyder såklart inte att det saknas detaljer att jobba med för att få badrummet mer trivsamt. En av Sveriges främsta butiker för badrumsrelaterade artiklar är Rörfokus.se – de har allt från speglar till förvaring, och precis som deras namn avslöjar: rör. Från dem kan du därför införskaffa i princip allt du behöver för att renovera eller rusta upp ditt badrum, oavsett om det handlar om det dekorativa eller det funktionella.

Julia Gamborg Nielsen

Bland svenska designers är det framför allt Julia Gamborg Nielsen som utforskat det svåra i att formge möbler som avviker från vad vi förväntar oss. Liksom de två andra designers vi ska titta på i det här inlägget jobbar Nielsen med att ge det rent estetiska en större roll i möbeldesign. Hennes möbler utmärks i stora drag av att de blandar tradition med nytänkande. Hennes stolar kan till exempel se klassiska ut på det stora hela, men samtidigt utmärkas av smådetaljer som särskiljer dem från det mesta som gjorts tidigare.

Mischa Kahn

I USA hittar vi ett annat exempel på en designer som försöker visa vägen framåt mot ny möbeldesign i Mischa Kahn. Hans målsättning är dock inte att göra möbler som är så konstiga att de knappt går att bruka. Han beskriver det själv snarare som att hans design handlar om att bryta mot de invanda föreställningar och regler som gäller inom möbeldesign. Med den utgångspunkten har han lyckats skapa ett eget formspråk, möbeldesign som står med ena foten i konstens värld och den andra i vardagsrummet. Själv kallar han opretentiöst sina möbler för ”silly furniture”.

Judson Beaumont

Judson Beaumont är en designer baserad i Kanada som också utforskar gränserna mellan det estetiska och det användbara. Han har dock en helt annan filosofisk utgångspunkt än Kahn. För honom handlar det istället om att skapa fantasifulla möbler, ting som i hög utsträckning hämtar inspiration från Disney-filmer. Det har lett till en serie av möbler där utseendet har fått gå före det praktiska, t.ex. byråer som är vinklade och skeva och garderober som ser ut som bitna äpplen. Men du kan även hitta fullt användbara möbler, som en byrå utformad som en morot.

Leave a Reply