Utbilda dig till hårstylist

För många kanske skillnaden mellan en frisör och en hårstylist inte är direkt uppenbar, men vid en närmare beskrivning av de två yrkena blir skillnaderna uppenbara. Vad en frisör gör är bekant för de flesta, och om man utgår från den kunskapen kan sägas att en hårstylist till exempel mycket sällan klipper hår, färgar hår eller gör några permanenta förändringar, utan snarare arbetar med att forma hår till mer eller mindre extravaganta kreationer. Till skillnad från frisörer arbetar stylister också mycket på plats istället för i sin egen salong; hårstylister kan till exempel arbeta på tv-inspelningar och filminspelningar, på modevisningar och på reklamfotograferingar. Många hårstylister kombinerar sin utbildning till hårstylist med en utbildning inom makeup, för att kunna agera helhetsstylist vid liknande evenemang. Det ökar också möjligheterna för stylisterna att få jobb, eftersom de blir tillgängliga för en bredare marknad.hair-salon-1514876_960_720

Det finns både längre och kortare utbildningar till hårstylist, men under en längre utbildning hinner man ofta gå igenom dels grundläggande tekniker som behövs för håruppsättningar, dels de särskilda tekniker och förhållanden som gäller när man ska styla för rörlig bild (till exempel tv eller musikvideor), när man ska styla för en catwalk eller röda mattan och när man ska styla för stillbild (som reklamfotograferingar eller modefotograferingar). De grundläggande teknikerna man går igenom handlar bland annat om hur man använder locktång, hur man fönar, tuperar, gör benor och fäster nålar och löshår. Man går oftast också igenom olika produkter och hur de används, liksom vissa klassiska uppsättningar och bruduppsättningar. Förutom all denna praktiska träning ingår oftast även en teoretisk del, som bland annat handlar om vad som är kutym i branschen, hur man bygger upp en idé till en frisyr, hur man gör efterforskningar inför ett uppdrag, hur man bör uppföra sig i en tv-studio eller fotostudio och hur man bäst samarbetar med andra stylister och fotografer.

Nackdelen för den som vill utbilda sig till hårstylist är att mer eller mindre samtliga utbildningar inom yrket har avgifter på tusentals kronor. Om du trots det vill satsa på en karriär som hårstylist, men behöver ett snabblån för att ha råd med kursavgiften, ska du gå in på Snabbfinans.se.

Leave a Reply